Het Sieraad

Het markante Rijksmonument aan de Postjesweg staat fantastisch gesitueerd, daar waar twee grachten samenkomen, in stadsdeel De Baarsjes. De combinatie van volwassenenonderwijs voor het ROC van Amsterdam en commerciële functies zorgt voor een optimale integratie van opleiding en werk. Meerdere verbouwingen en toevoegingen van een gymzaal en kantine op het binnenhof hebben het fraaie Amsterdamse School voorbeeld geen goed gedaan. Door strategische ingrepen in het gebouw, het formeren van een atrium met een zorgvuldig ontworpen glaskap ontstaat een functioneel, transparant en toegankelijk gebouw. In het interieurontwerp is een evenwicht gezocht in enerzijds het respecteren van het bestaande monument en anderzijds nieuwe materiaal- en vormtoepassingen. Een rode vloer circuleert als een loper door het gebouw en benadrukt de architectonische vorm van het gebouw. Industriële verlichting verwijst naar de vroegere ambachtsschool. Koffiecorners en receptie zijn gemarkeerd met monumentale meubels die voorzien zijn van graphics en verlichting.

icoon-pdf

Opdrachtgever: Ymere, Amsterdam Projectteam: Peter Evers, Suzanna van der Meer, Jan Oudega, Eric Paardekooper Overman, Wim de Pagter, Ernst-Jan Schoute, Jeroen Spee, Martin Vinkestijn en Eric Wezenberg Oplevering: 2007 Fotografie: Christiaan de Bruijne Categorie: mixed use, onderwijs, transformatie, werken