Vrije Universiteit

Vóór de renovatie hadden de entree, de hal, foyer en het souterrain van het hoofdgebouw een onbestemde, sombere uitstraling. In de ontwikkeling van de Zuidas wil de Vrije Universiteit zich profileren door het opwaarderen van de campus met accenten in de lengte-as van de Boelelaan. Aan de gevel van het hoofdgebouw en in de interne openbare ruimten zijn elementen toegevoegd die het gebouw een nieuw elan geven waarbij de kwaliteit van de bestaande architectuur wordt versterkt. Materialen als koper, hout en een sprankelende verlichting geven het entreegebied een warme uitstraling. Het monumentale karakter van de entree krijgt een antwoord in de vide voor de collegezaal en het auditorium waar doorbraken in balustraden en entresol de verticaliteit benadrukken. Het is moeilijk te zien wat er is veranderd terwijl de functionaliteit en de sfeer enorm zijn verbeterd. Deze aanpak is doorgezet in de herinrichting van het gehele hoofdgebouw.

Projectblad:
icoon-pdf

Publicatie Peutz Bouw 12-2004:
icoon-pdf

Publicatie Zie Zuid-as-2000:
icoon-pdf

Opdrachtgever: Vrije Universiteit Amsterdam Projectteam: Mieke Poot, Anouk Dekker, Jelle Seffinga, Yves Sellam en Peter Evers Oplevering: 2001 Fotografie: Christiaan de Bruijne Categorie: onderwijs, transformatie