De Ronding, Tiel

Het appartementencomplex De Ronding aan de Burgemeester Meslaan is een woonvoorziening voor senioren met een zorgvraag. Een zorgunit in het complex maakt adequate hulp mogelijk.

De stedenbouwkundige sluit aan met de omringende woonwijk en versterkt de structuur van het parkachtige omgeving met de bestaande gebouwen van Stichting Zorgcentra Rivierenland. Het complex heeft aan de achterzijde (zuid- en westzijde) een brede toegangspassage die tevens functioneert als verblijfsgebied met een terras voor elke woning.

Hier kan men elkaar op een ongedwongen wijze ontmoeten. De typologie van de woningen sluit aan bij de gebogen gebouwstructuur. De woningen zijn functioneel opgedeeld in twee helften die ten opzichte van elkaar zijn verschoven. Hierdoor ontstaat aan de galerijzijde een privé-terras en aan de voorzijde een open hoek waardoor de bewoners vanuit de woonkamer een riant uitzicht hebben. De “gekartelde” gevels komen op een kleiner schaalniveau terug in de vorm van de gevelbekleding met geprofileerde staalplaat, in combinatie met verdiepingshoge puien. De horizontale betonnen banden vormen de continue lijn en maken het gebouw tot een eenheid.

Opdrachtgever: Woningcorporatie SCW, Tiel Fotografie: Thea van den Heuvel/DAPh Categorie: wonen, zorg