De Kersenboom, Diemen

De nieuwbouw voor IKC De Kersenboom biedt een nieuw onderkomen aan het schoolbestuur, de school, de buitenschoolse opvang en het kinderdagverblijf. Deze toekomstige gebruikers hadden een heldere gemeenschappelijke visie: ‘opvang en onderwijs moeten zoveel mogelijk in elkaar overlopen’.

Dit is vertaald in een slimme ruimtelijke organisatie van het nieuwe gebouw. Er zijn geen gangen, maar een reeks gemeenschappelijke ruimten voor functies die voor alle gebruikersgroepen. In het midden van het gebouw zijn alle gemeenschappelijke voorzieningen, verdeeld over de verschillende verdiepingen. Het verbindende element is de aula die over meerdere verdiepingen de voorzieningen als techniek-, drama-, speellokaal en (kinder)keuken aan elkaar koppelt.

Door de entree aan de schoolplein zijde op de eerste verdieping te maken, zijn alle drie de niveaus op redelijk korte afstand van de buitenruimte. Vanuit verschillende ruimen in het gebouw is een verbinding met buiten gemaakt, via terrassen en brede trappen staan de gemeenschappelijke ruimten allemaal in verbinding met de buitenruimte rond de school.
De vorm van de school doet denken aan een boerderij. Het is ontstaan vanuit het streven een gebouw met een kleine “footprint” te maken om zoveel mogelijk speelterrein over te houden. Het grootschalige gebouw past door zijn vormgeving toch bij het landelijke karakter van de omgeving.

Het karakteristiek silhouet past bovendien goed bij de vriendelijke en huiselijke sfeer van de school.

Programma: nieuwbouw brede school (basisschool, buitenschoolse opvang en kinderdagverblijf) Opdrachtgever: Gemeente Diemen Oplevering: 2018 Fotografie: Thea van den Heuvel Categorie: interieur, onderwijs