Nova Zembla

Het kantoortoren (BDO) staat langs de ringweg rond Utrecht en markeert de entree van de stad. Een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp was de gedachte dat een parkeergarage ook een middel kan zijn om een interessant object te maken dat tegemoet komt aan stedenbouwkundige eisen. Belangrijk voordeel van de kantoren boven de parkeergarage is dat de gebruikers van de onderste verdiepingen zicht hebben over het hoge dijklichaam van de snelweg. De auto’s vinden hun plek in een spiraal die rond de ronde liftkern omhoog draait. Het vierkante kantoorgebouw wordt diagonaal doorsneden door een transparante zone met trappenhuizen. Dit zorgt er op alle kantoorniveaus voor dat ook vanuit de centrale zones een blik op de horizon mogelijk is. De combinatie van het vierkante kantoorgebouw en de ronde “schroefdraad” van de parkeergarage geven het gebouw een bijzondere sculpturale kwaliteit.

icoon-pdf

Opdrachtgever: Oranje Nassau Vastgoed, Amsterdam Projectteam: Maarten Sanders, Joeri Apontoweil, Peter van de Merwe en Martin Vinkesteijn Oplevering: 2001 Fotografie: Jan Bartelsman Categorie: werken