HvA Kohnstammhuis, Amsterdam

Stad en educatie krijgen een nieuwe plek in het hart van Amsterdam. Onderwijs, ontmoeting, kennis, buurt, bedrijfsleven, cultuur en ontspanning zullen een integraal onderdeel van de stadscampus van de Hogeschool van Amsterdam gaan vormen. Verschillende onderwijsdomeinen, waaronder recht en economie, onderwijs en opvoeding, media, techniek en management, zullen elk verschillende onderkomens krijgen aan weerszijden van de Wibautstraat. Enkele karakteristieke bestaande gebouwen zullen worden gerenoveerd naast ook nieuwbouw. OIII architecten draagt zorg voor het interieurontwerp van deze onderdelen in de verschillende gebouwen.

Onderdelen van de Amstelcampus zijn het voormalige rijksmonument Kohnstammhuis en aangrenzende vleugel Theo Thijssenhuis. Hier vinden het domein Onderwijs & Opvoeding, Dienst Studentenzaken en het Centrum voor Nascholing Amsterdam onderdak, gecombineerd met centrale functies als leercentrum, mediatheek, broedplaats en arena.

OIII architecten heeft de binnenwereld ontwikkeld en ontworpen vanuit intensief, dynamisch en lange termijn gebruik. Het nieuwe interieur sluit naadloos aan op het imposante monument van het Kohnstammhuis. In contrast met de donkere en zware uitstraling van dit voormalige belastingkantoor, wordt je bij binnenkomst overgoten door hoge en lichte ruimtes. Voorbereid op de dynamiek van het onderwijs voorziet het interieur van het leercentrum ook in een flexibel en divers gebruik. Een ruimte die je je kan toe eigenen door verschillende opstellingen, verplaatsbaar en inschuifbaar meubilair.

Boven het leercentrum van de begane grond zijn onderwijsverdiepingen gelegen. Het oorspronkelijke ontwerp van architect Friedhoff uit 1958 is op subtiele wijze teruggebracht. De middengang met het zwarte plafond benadrukt de ruggengraat van het gebouw. Aan weerszijden van de gang zijn flexibele onderwijsruimtes en kantoorruimtes. De wisselende studentenaantallen en programmatische wijzigingen kunnen gemakkelijk door nieuwe indelingen worden opgevangen. De leerpleinen vormen het hart van elke verdieping. De onderwijsomgeving straalt respect uit voor het rijksmonument, ademt de sfeer van hoogwaardig onderwijs en biedt ruimte voor ontmoeting en samenwerking.

Projectblad:
icoon-pdf

Publicatie Schooldomein:
icoon-pdf

Programma: inrichting getransformeerd gebouw t.b.v. hogeschool Opdrachtgever: Hogeschool van Amsterdam Fotografie: Roos Aldershof Categorie: interieur, onderwijs, transformatie