Carré

Het gebouw is een combinatie van verschillende woonvormen, voor een belangrijk deel voor mensen met een zorgbehoefte, en een cultureel maatschappelijke ruimte.Het project is een voorbeeld van de nieuwe generatie woon-zorg complexen in Nederland. Meer aandacht voor duurzaamheid, toekomstbestendigheid, woonkwaliteit en de wijze waarop gebouwen worden ingepast in de omgeving zijn de thema’s die centraal stonden bij de ontwikkeling. De architectuur sluit aan op de veelvormige omgeving waarin kleinschalige woonbebouwing en recente nieuwbouw elkaar afwisselen. De toepassing van naturel materiaal als gesinterd baksteen, geolied hout en verzinkt staal geven het gebouw een vriendelijk uiterlijk. De variatie in het gevelbeeld maakt dat het goed aansluit op de omgeving ondanks het feit dat het complex relatief groot is. De woningen zijn voorzien van hoge ramen en franse balkondeuren, zodat veel daglicht en contact met de buitenwereld zorgen voor een hoge woonkwaliteit. Daarnaast is de binnenruimte van het gebouw ontworpen met veel aandacht voor ruimtelijke kwaliteit en detail.
Een energiezuinige installatie, die ontworpen is met het oog op een gezond en behaaglijk binnenklimaat was een essentieel onderdeel van het project. De zorgwoningen zijn voorzien van een ruim bemeten systeem voor gebalanceerde ventilatie waarin warmteterugwinning uit de ventilatielucht plaats vindt. Ook de energiezuinige verlichting draagt bij aan het streven een zo duurzaam mogelijk gebruik te faciliteren. Met het oog op de toekomst is er bij het ontwerp rekening gehouden met de mogelijkheid de zorgappartementen om te bouwen tot reguliere woningen.

icoon-pdf

Opdrachtgever: Woonstede Projectteam: Harald Kor, Melanie Buijs, Ernst-Jan Schoute, Martin Vinkestijn, Cathelijne Vreugdenhil en Eric Paardekooper Overman (fUSE architectuur) Oplevering: 2013 Fotografie: Erik Stekelenburg GevelVisie Categorie: wonen, zorg