De Kersenboom
Aan de rand van de Sniep, een nieuwe wijk in Diemen, staat het nieuwe gebouw van De Kersenboom. Het opvallende silhouet doet denken aan een boerderij. De ligging aan de rand van het open buitengebied was hiervoor de inspiratie. Door de kapvorm passen er drie verdiepingen in het bouwvolume, zodat op het perceel zoveel mogelijk ruimte voor het speelterrein overbleef. De vorm geeft een vriendelijk karakter aan het gebouw dat goed past bij de functie.
In De Kersenboom zijn basisonderwijs, BSO en KDV onder één dak samengebracht. In het gebouw zijn naast onderwijsruimten ook veel gemeenschappelijke voorzieningen die door alle leeftijdscategorieën worden gebruikt. Deze voorzieningen zijn centraal in de school gemaakt en zo georganiseerd dat ze in elkaar overlopen. De centrale ruimte verbindt alle niveaus met elkaar en versterkt de relatie tussen alle afdelingen in het gebouw. Door de indeling zijn in de school nauwelijks verkeersruimten zodat er veel ruimte is voor de primaire functies. De groepsruimten zijn in clusters georganiseerd rond gemeenschappelijke leerpleinen.
De transparante delen in de scheidingswanden van de groepsruimten zorgen ervoor dat leerkrachten deze gemeenschappelijke ruimte kunnen gebruiken als extra werk- en speelgebied voor de kinderen, zonder ze uit het oog te verliezen.
Brede trappen naar het speelterrein
Een bijzonder aspect van het ontwerp is de relatie tussen binnen en buiten. De ambitie was de drempel om naar buiten te gaan zo laag mogelijk te maken. Door brede trappen en terrassen hebben ook de onderwijsruimten op de eerste verdieping een directe toegang naar buiten. Voor zowel de school als de BSO betekent dit dat kinderen makkelijk even naar buiten kunnen. Het buitenterrein wordt zo sneller gebruikt als een integraal onderdeel van de schoolomgeving, om iets te doen tegen de trend dat kinderen voornamelijk binnen zitten.
Duurzaam gebouw
Het gebouw is duurzaam ontworpen, zowel op het gebied van energiegebruik en klimaatbeheersing als op het gebied van duurzaam materiaalgebruik. De draagstructuur is van staal, dat in combinatie met houtskeletbouw zorgt voor een gunstige milieuprestatie van de bouwkundige constructie. Het gebouw heeft een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning. De warmteopwekking geschiedt met warmtepompen. Een deel van de energie wordt geleverd door de in het schuine dak geïntegreerde PV-panelen. De toepassing van een grondbuis voor de aanvoer van ventilatielucht, die in de winter relatief warme lucht aanvoert en in de zomer juist relatief koele lucht, levert een extra besparing in energieverbruik.
Projectpagina: