Addis Ababa, Ethiopië

Addis Ababa neemt een belangrijke plek in; zowel internationaal als binnen het continent Afrika. De VN-stad vormt een kruispunt voor lokale ontwikkelingen en internationale betrekkingen. De nationale ‘Commercial Bank of Ethiopia’ draagt deze identiteit uit, vanuit de publieke functie die ze vervult. Het nieuwe hoofdkantoor combineert zakelijke functies met publieke programma’s, waaronder commerciële en horeca functies, als ook conferentie en sportfaciliteiten.

De hoofdstructuur biedt ruimte en flexibiliteit voor programmaonderdelen voor individueel en gemeenschappelijk gebruik.  Lokale bouwmethodiek en energiebewuste middelen vormen de basis voor het ontwerp, dat volgens het LEED-gold principe is ontwikkeld. De open structuur van het gebouw haalt de stad naar binnen en creeërt een directe aansluiting op de omgeving met een uitnodigend karakter van de bank.

Een bank met een hoge maatschappelijke waarde, die de bevolking van Ethiopie ondersteunt in haar behoeftes en wensen. Nominatie ‘Special Mention for Daring Architecture’ 2009.

Programma: prijsvraag ontwerp hoofdkantoor bank Opdrachtgever: CBE Categorie: mixed use, werken