Atlassian, Amsterdam

Een leefbaar kantoor voor agile werkprocessen

Wat maakt dat je met plezier naar je werk gaat? Bij Atlassian is het de “core business”. Het bedrijf ontwikkeld software voor samenwerking en agile werkprocessen en is verkozen tot de beste werkgever ter wereld. Alles is er gebaseerd op het idee dat mensen het meeste bereiken als ze het leuk op hun werk hebben. Hoe dat in praktijk wordt gebracht is te zien in het interieur van het nieuwe kantoor in Amsterdam.

Een uit de jaren ’50 stammend kantoorgebouw in de Amsterdamse Grachtengordel is hiervoor verbouwd tot een open en informele werkomgeving. Het karakter van het bedrijf gaat ongedwongen samen gaat met de lokale identiteit van de vestiging in Amsterdam. Atlassian is een internationaal bedrijf, maar wil ook de lokale sfeer identiteit reflecteren in de verschillende vestigingen over de hele wereld.
In Amsterdam werd het aanknopingspunt gevonden in de directe omgeving. De schaal van de achterzijden van de huizen aan de overkant van de binnentuin werd voortgezet in de vormgeving van het interieur. Vergaderruimten, projectruimten en stiltecabines zijn vormgegeven als een bonte verzameling doosjes die in de open werkruimte staan.

Een grafisch vloerpatroon, door de ontwerpers “de connector” gedoopt, verbind als een loper alle onderdelen van het interieur. Door het toepassen van ruwe maar karaktervolle materialen ontstaat een informeel karakter. Beschrijfbare muren, verrijdbare plantenbakken en flexibel meubilair stellen de gebruikers in staat de werkplek naar hun hand te zetten.
De grote mate van aanpasbaarheid van de werkomgeving is een voorwaarde voor “agile” werkprocessen. In wisselende samenstelling worden multidisciplinaire teams ingezet om in een korte periode zeer resultaat gericht (deel-) projecten aan te pakken. Deze strategie wint snel terrein, en is een van de specialismen van Atlassian. Door lange ontwikkelprocessen op te delen in korte deelprojecten kan worden geanticipeerd op veranderingen, en zijn resultaten op korte termijn meetbaar.
Naast aanpasbaarheid en multifunctionaliteit zijn ook mogelijkheden voor afzondering en ontspanning essentieel in het interieur van Atlassian. Voor de gebruikers is het kantoor een tweede huis, waar inspanning en ontspanning hand in hand gaan.

Programma: verbouwing en inrichting kantoor Opdrachtgever: Atlassian Projectteam: OIII architecten ism. DerksdenBoer Interieur Architectuur Fotografie: Thijs Wolzak, Thea van den Heuvel DAPh Categorie: interieur, transformatie, werken