Na een ingrijpende verbouwing is Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven weer volledig in gebruik. Door een combinatie van sloop, nieuwbouw en renovatie heeft het gebouw weer een overzichtelijke structuur. Daarnaast is het geschikt gemaakt voor de nieuwe onderwijskundige opzet van de school. Er zijn clusters gemaakt, waarin de groepen een eigen lokaal hebben, gegroepeerd rond een gemeenschappelijk leer- en werkgebied. Per leerjaar en schooltype werden vleugels gemaakt. Door op alle afdelingen een lesruimten bij de gang te trekken wordt de traditionele middelbare schoolstructuur veranderd in een moderne opzet met een open leergebied tussen de groepsruimten De zolderverdieping is getransformeerd in een inspirerende leeromgeving met veel daglicht en ruimte voor zelfstandig werken. Dit deel van de school is voortaan het domein van de leerlingen in hun laatste schooljaar.
Het ontwerp van OIII architecten beoogt de fragmentatie op te heffen die was ontstaan door eerdere bouwoperaties Daarom deze keer geen revolutie, maar terug naar de architectuur van de oudste delen van het gebouw. Door een deel van de meer recente opstallen af te breken ontstond ruimte een nieuwe aula te ontwerpen. Gebaseerd op de oorspronkelijke structuur van in elkaar grijpende zadeldaken voegt de nieuwbouw zich in de architectuur van de oudste delen van het gebouw. Het is het hart van de school, de nieuwe ruimtelijke spil die de verkeerstructuur in het gebouw veranderde. Kortere looplijnen in combinatie met de nieuwe ruimtelijke organisatie maakte dat veel van de oude verkeersruimten een andere bestemming konden krijgen.
Om de ruimtelijke kwaliteit en samenhang in het gebouw nog sterker te maken is ook op detail-niveau gestreefd naar een eenheid tussen het karakter van de oorspronkelijke architectuur en de nieuwe toevoegingen en aanpassingen. Nog aanwezige karakteristieke details van de oude gebouwdelen vormde de inspiratie voor materiaalkeuze, kleurenpalet en detaillering in de oude en nieuwe delen van de school.
Na de verbouwing voldoet het gebouw aan het programma van eisen voor Frisse Scholen klasse B. In de bestaande bouwdelen zijn vloeren, buitenwanden en daken geïsoleerd. Ook heeft het gebouw nieuwe kozijnen en glas gekrgen, zodat het energieverlies door transmissie ingrijpend is teruggebracht. Het maakte mogelijk een klimaatinstallatie in het gebouw toe te passen, vergelijkbaar met wat in de modernste scholen wordt gerealiseerd. Door de toepassing van warmtepompen wordt niet langer aardgas gebruikt voor verwarming. Een deel van de benodigde energie wordt door PV panelen geleverd.
Projectpagina:
Het Nieuwe Lyceum Bilthoven